top of page

Kā zināt, ka Tev nevajag kouču?

Šodien vārds koučš ir dzirdams arvien biežāk - draudzene iet pie kouča, Tu seko Instagram kādam koučam vai regulāri iedvesmojies no lekcijām un podkāstiem ar koučiem.



Šodien apskatīsim:

  • ko koučš nedarīs,

  • kādās situācijās koučš var Tev noderēt,

  • kad noteikti Tev nevajadzēs kouču,

  • ar ko sākt, ja meklē kouču.


Ja šis vārds vēl ir nedaudz svešs, tad noteikti vieglākais salīdzinājums un skaidrojums vārdam koučš būs mentors, treneris skolotājs, pasniedzējs. Ja kādreiz esi apmeklējusi privātstundas, kur visa uzmanība bija veltīta tikai Tev, tad ar kouču ir līdzīgi, bet koučš nav tikai skolotājs, kas lasa lekcijas. Ja tā būtu, tad jau var arī vienkārši skatīties Youtube video vai lasīt grāmatas, vai ne?


Koučš iedziļinās Tavās problēmas, izaicinājumos, blokos un ar jautājumiem palīdz Tev nonākt pie atbildes.

Jā, koučš neatrisina Tavas problēmas Tavā vietā.

Koučš palīdz Tev tikt pie risinājuma.


Ja Tev ir vēlme pēc īsākā, nesāpīgākā ceļa, kur kāds cits atrisina Tavus blokus, tad koučings nebūs Tev, jo transformācijai jāiet cauri ir tieši Tev. Tieši Tev ir jāpiedzīvo, jāizdzīvo, jāpiedod, jānosprauž mērķi un jāveic darbības. Bet koučš būs kā rociņas turētājs, pa dupsi uzdevējs, kad gribas padoties, bet ne tas, kurš Tavā vietā veidos un darīs.


Ja esi gatava atklāties, uzticēties un transformēties, tad koučings, iespējams, ir labākais, kas var Tev noderēt.

Ja esi jau daudz ko pielietojusi no pašas iegūtajām zināšanām grāmatās un kursos un gribas to nākamo soli individuāli un tikai Tev, tad noteikti šis var būt tieši Tev.


Mana pirmā saskarsme ar koučingu bija noklausoties citu cilvēku pieredzes, un vienā brīdī sapratu, ka tās zināšanas, ko vispārīgi apraksta grāmatās vai nodod caur podkāstiem man jau ir pietiekamā daudzumā, bet es gribēju atbildes tieši uz saviem jautājumiem. Es gribēju zināt, kāpēc es sevi nenovērtēju, kāpēc es sevi neredzu kā pienesumu, kā vērtību. Kāpēc man ir bail uzdrošināties runāt skaļi par manifestāciju vai meditāciju. Un kā zināms senos sakāmvārdos - kad skolnieks ir gatavs, skolotājs atnāk. Es ieraudzīju sievieti, kura visu to, ko es vēlējos savā dzīvē piepildīt un ieraudzīt sevī, bija jau izdarījusi. Es zināju, ka viņai ir karte, viņai ir metodes un viņa noteikti man parādīs, kā varu arī es. Bingo! Veiksmīgi! Jau pirmajā sesijā viņa parādīja, kā man novērtēt sevi vairāk un kā es varu iekāpt nākamajā līmenī.


Kā zināt vai Tev vajag vai nevajag kouču?

Banāli, bet - Tu sajutīsi! Tev nevajag tikai tāpēc, ka visiem ir, vai tikai tāpēc, ka pati esi koučš, un runā, ka koučiem vajag koučus. Nē, Tev vajag, ja jūti, ka esi iestrēgusi un ka jau jūti to nākamo līmeni, bet vajag kādu, kurš parāda, kā. Pirms es satiku savu kouču, es mēģināju ar citiem, bet mūsu sarunas neaizveda tālāk

par pirmo iepazīšanos sesiju - es šiem koučiem neuzticējos. Viens no viņiem visu darīja kā pēc uzrakstīta scenārija - jautājumi un tāda piespiešana un iestāstīšana, ka man viņu vajag, ka bez viņa es būšu ļoti liela zaudētāja. Man nederēja šāda metode. Jā, ir labs jautājums - kur es būšu pēc 3-6 mēnešiem bez koučinga, un jā, iespējams, es būšu tepat, kur esmu tagad. Bet, iespējams, ka nē! Iespējams, es atradīšu kouču, kas runā manā valodā un prot iedvesmot, nevis piespiest ar sajūtu, ka es kaut ko palaižu garām un nožēlošu visu mūžu. Es pat biju kādā sesijā, kur izķidāja manu grāmatu, un beigās es pat noraudājos, jo arī viņu metode bija ''nolikt'' Tevi līdz grīdai un tad apsolīt, ka tieši viņi Tev palīdzēs - paldies manai iekšējai balsij, kura teica: "Vienkārši izslēdz Zoom un aizej pastaigāties!"

Kad vēlāk izlasīju, ko par šiem koučiem ir rakstījuši citi, tur bija vārds vārdā izstāstīts, kā ar šo metodi viņi iegūst sev klientus. Jā, metode strādā un bizness arī griežās, bet es negribu būt daļa no tāda un kur nu vēl izmantot šādas metodes savā biznesā, jo ko gan citu viņi mācītu, vai ne?


Tad kā izvēlēties, kā zināt, kurš ir Tavs īstais?

Atkal teikšu banālo tekstu - seko savām sajūtām un vai Tevī ir harmonija, miers, ka šis ir cilvēks, ar kuru Tu turpmākos mēnešus iesi uz savu sapni.

Pajautā sev:

Vai varu šim koučam pilnībā uzticēties?

Vai man patīk viņa vērtības?

Vai viņa pieredze un metodes ir saskaņā ar mani?

Vai viņs mani izaicina labā nozīmē?

Jo koučš nav Tavs ''Jā, Tev vienmēr taisnība!'' vai tas, kurš teiks, ''lieliski'', kad patiesībā Tu izdari kaut ko ļoti nepieņemamu.

Ļoti svarīgi ir pajautāt sev:

Vai es varēšu pieņemt kritiku?

Vai varēšu pieņemt kritiku no šī cilvēka?


Atbildot uz šiem jautājumiem, Tu jau būsi nogājusi pusi ceļa, lai zinātu, vai šis ir vai nav Tev.


Neuztraucies, ja nezini, ko Tu gribi!

Neuztraucies par mērķiem, par to, ka nezini, ko gribi, par to, ka neesi neko sasniegusi vai Tev vēl nav kaut kas pietiekami. Tieši tāpēc Tev būs mentors!

Neesi no tiem, kuri saka, ka jānomet vēl 10 kg, lai ietu uz sporta zāli. Tieši tāpēc ir jāiet uz sporta zāli - lai foršā vidē ar superīgu treneri nomestu tos 10 kg un kopā svinētu uzvaru! Ja Tu jau būsi perfekta vai par tādu izliksies, tad Tu neko daudz neiegūsi. Atvērta, ne-ideāla, entuziasma pilna - jā, tieši tāda!



Es Tev novēlu atrast savu kouču, mentoru, treneri un sasniegt tieši to, ko vēlies Tu!

Jau maijā uzsāksim koučinga mini grupas, kurās Tu vari pagaršot koučingu grupā un individuāli. Grupa dos Tev to foršo sajūtu, ka neesi viena un mēs ejam uz priekšu kopā, un individuālās sesijas palīdzēs Tev strādāt tieši ar Taviem izaicinājumiem! Aizpildi šo anketu, lai saņemtu piedāvājumu.

P.S. Bezmaksas koučings - jā, tieši šāda iespēja būs kādai lieliskai dāmai vai kungam, kurš aizpildīs anketu!
303 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page