top of page

Vai dzīve bez PMS vispār ir iespējama?

PMS - laiks pirms mēnešreizēm, kad Tu esi nikna uz visiem, gribi čipšus un šokolādi, krampji un emocionālie kritumi un kāpumi, nav normāla parādība, bet mums ir iemācīts, ka ''tur neko nevar darīt'' un vienkārši ''samierinies, jo Tu esi sieviete''.



Es biju ļoti pārsteigta, ka mums tā ir iemācīts domāt un īstenībā mums ir iespēja rūpēties par saviem hormoniem un dzīvot dzīvi lidzsvarā visās cikla fāzēs. Šo visu sīki un detalizēti apraksta hormonu eksperte Alisa Vitti savos bestselleros, metodes un mūsu pieredzi diskutēju kopā ar Ievu Bloku podcastā.

Ievas stāsts ir tieši tāds, kā daudzas sievietes, kuras mēģina ieņemt bērniņu, noteikti gribētu piedzīvot. Es, savukārt, vēlējos harmoniskas visas mēneša bez drūmajām PMS dienām.


Šeit galvenās atziņas no sarunas:


Jāsāk ar ēdienkarti.

To Tu tiešām vari sakārtot jau šodien. No sākuma vari ieviest vairāk to produktu, kuri atbalstīs Tavus hormonus attiecīgajā cikla fāzē, un vēlāk izslēgt tos, kuri Tevi neatbalsta.

Tās ir vieglas izvēles - kad domā griķi vai rīsi, tad, paskatoties, kurā cikla fāzē esi, vari viegli noteikt, kuru produktu lietot. Tas tik ļoti atvieglo dzīvi, vai ne?


Dažādi treniņi dažādās cikla fāzēs.

Ja visu laiku veic vienus un tos pašus treniņus, bet rezultāts nav tāds kā gribētos, tad, iespējams, Tu nepielāgo treniņus cikla fāzēm. Cikla pirmajās divās fāzēs Tev ir daudz enerģijas, Tu vari veikt spēcīgus, aktīvus, treniņus un viegli nometīsi svaru. Ja to turpināsi darīt atlikušajās divās fāzēs, tad tas Tev dos tieši pretējo efektu - Tev būs grūti un, iespējams, ka svars pat pieaugs. Pēdējās divās fāzēs labāk izmantot vieglākus treniņus un vairāk atpūsties.


Atpūta ir svarīga.

Tu teiksi, ka Tev nav iespējas mēnešreižu laikā atpūsties un neiet uz darbu, bet Tev ir iespēja pēc darba atpūsties, nevis mesties iekšā sporta zālē. Sporta zāle un ļoti aktīvie treniņi Tavam ķermenim noder tieši pēc mēnešreizēm. Šādi, pielāgojoties savam ķermeņa ciklam, Tu vari regulēt savu svaru un neizdegt, jo treniņš tad, kad nav enerģijas, nedod ķermenim daudz labuma. Atpūsties arī var dažādi - viegla stiepšanās, pastaiga dabā un diendusa būs ļoti labi piemērota mēnešreižu fāzei.


Visu ar mēru!

Eksperimentē, iepazīsties ar informāciju un uzskati šos ieteikumus kā palīgu, nevis kā ierobežojumu. Viens no mūsu mīļākajiem dzērieniem - kafija, ir ieteicams vien tikai pāris dienas mūsu ciklā un Tev var uzreiz šķist, ka nevarēsi no tās atteikties. Tāpēc neuztraucies, sāc ar nelieliem soļiem un lieto to ar mēru.

Tas nav tikai par kafiju, tas ir arī par to, kā Tu to dzer. Es jau sen biju pamanījusi, ka mans ieradums dzert kafiju no rīta tukšā dūšā noved pie roku trīcēšanas. Bet, ja dzeru pēc brokastīm, viss ir kārtībā. Kafija man ir lielākoties rituāls - rīta kafija vai kafija ar draudzenēm, bet es to pavisam ērti pārslēdzu uz bezkofeīna kafiju un tēju. Neaizliedzu sev kafiju pavisam, jo, kā zinām, ja prātam pasaka NĒ, šo nekad, tad tūlīt to viņam vajadzēs 1000 reižu vairāk. Es saku - soli pa solim - varbūt šodien bez kafijas? Varbūt mazliet vēlāk, pie brokastīm? Kuru tēju es gribētu?


Kāpēc Tu šo nezināji iepriekš?

Sieviešu un vīriešu cikli atsķiras, un iepriekš lielākā daļa pētījumi sporta un uztura pasaulē ir veikti tieši ar vīriešiem, jo sievietēm reproduktīvajā vecumā pētījumos neiesaka piedalīties vai arī viņas tajos nepieņem, līdz ar to rezultāti par kādas diētas vai treniņu programmas ietekmi uz organismu ir vīriešu rezultāti.





Pievēršot uzmanību savam dabiskajam ciklam, mēs varam dzīvot harmoniskāk - ēdot, sportojot un atpūšoties tā, ka atbalstām mūsu ķermeni un sasniedzam viegli to, ko vēlamies, esot saskaņā ar sevi.


Noskaties pilno sarunu ar Ievu Bloku jaunajā kursā: Iekšējais Miers 30 dienās.

Īsie sarunu gabali ir pieejami Youtube un Spotify, meklē Ommmsome!

Gaidīšu Tavu pieredzes stāstu: ommsome@gmail.com.







48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page